Το 1 Γελ Νάουσας στη «Φόνισσα»: Ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ χαρακτήρων με πρώτη ύλη τον Παπαδιαμάντη

ΦΟΝΙΣΣΑ 3

“ΕΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΕΝΟ ΤΡΑΥΜΑ κουβαλά η χήρα Χαδούλα, αυτό της υποτίμησης της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, και το ξέσπασμά της στα μικρά κορίτσια του ξεχασμένου νησιού της είναι δηλωτικό μιας μοίρας σκληρής και αναπόφευκτης.”

Τη κινηματογραφική παράσταση “Φόνισσα” παρακολούθησε την Παρασκευή 22-12-2023 το 1 Γελ Νάουσας. Η μετάβαση έγινε με λεωφορεία από τη Νάουσα στην πόλη της Βέροιας.

 Ο σύλλογος των καθηγητών, ύστερα  από την εισήγηση πολλών μαθητών αλλά και τις θετικές κριτικές που διατυπώθηκαν , αποφάσισε όλο το σχολείο να συμμετάσχει στην κινηματογραφική προβολή του έργου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σαν λογοτεχνικό κείμενο μέρος της νουβέλας του Παπαδιαμάντη διδάσκεται στη Β’ Λυκείου.

Το σενάριο γνωστό για αυτούς που έχουν διαβάσει το κείμενο : “Η Χαδούλα, γνωστή και ως Φραγκογιαννού, είναι μια πολύτεκνη χήρα, η οποία πέρασε μια τυραννισμένη ζωή σε ένα άγονο νησί του 18ου αιώνα – “Όταν ήτο παιδίσκη, υπηρέτει τους γονείς της. Όταν υπανδρεύθη, έγινε σκλάβα του συζύγου… όταν απέκτησε τέκνα, έγινε δούλα των τέκνων της· όταν τα τέκνα της απέκτησαν τέκνα, έγινε πάλιν δουλεύτρια των εγγόνων της”. Στην έβδομη δεκαετία της ζωής της κι ενώ αναλογίζεται το παρελθόν της, πνίγει δύο μικρά κοριτσάκια θέλοντας να τα απαλλάξει από τα μελλοντικά βάσανά τους. Όταν άλλο ένα πέφτει στο πηγάδι, χωρίς εκείνη να έχει την παραμικρή ανάμειξη, οι υποψίες των αστυνομικών και των συγχωριανών της θα πέσουν επάνω της.”

Η σκηνοθεσία με την βοήθεια μιας εξαιρετικής ενδυματολογίας και  το δυνατό σενάριο που ακολουθεί την αυθεντικότητα των Παπαδιαμαντικών διαλόγων καθήλωσαν μαθητές/τριες και διδάσκοντες. Στοιχεία τα οποία εντυπωσίασαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου η ταινία απέσπασε έξι συνολικά βραβεία, ανάμεσά τους αυτά του κοινού και των διεθνών κριτικών.

ΦΟΝΙΣΣΑ 2
ΦΟΝΙΣΣΑ 1