«Η έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις».

Ένφυλη Βία1

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και Τρίτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στους μαθητές/τριες της Ά Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Νάουσας βιωματική δράση με τίτλο «Η έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις».

Δυστυχώς η έμφυλη βία αποτελεί ένα παγκόσμιο και διαταξικό φαινόμενο με βασικό χαρακτηριστικό την προσπάθεια υποταγής των γυναικών, που αποτελεί κατάλοιπο ενός πατριαρχικού περιβάλλοντος και έχει άλογο χαρακτήρα, αφού απευθύνεται και συνδέεται με τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου. Ο ρόλος των στερεότυπων αντιλήψεων για τα δύο φύλα, που εξακολουθούν να ταλανίζουν άνδρες και γυναίκες, τα στερεότυπα διαπαιδαγώγησης σχετικά με τις γυναίκες με τα οποία γαλουχούνται όλες οι γενιές, έχουν ως συνέπεια την απομόνωση, τη μείωση αλλά και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση πολλών γυναικών. Άλλες συνέπειες μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι η αντικοινωνικότητα, αλλά και η μείωση της επίδοσης, αλλά και η αδιαφορία των θυμάτων ακόμα και για τον ίδιο τους τον εαυτό. Μια νέα μορφή βίας είναι η βία στον κυβερνοχώρο και η διαρροή φωτογραφιών σε αυτόν. Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων γεγονότων είναι η καταγγελία τέτοιων περιστατικών και όχι η απάθεια ή η συγκάλυψή τους.

Σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές/τριες να μπορούν να εντοπίζουν και να αποδομούν τους συνηθισμένους μύθους για την έμφυλη βία και να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και άλλα άτομα από την έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις.

Ευχαριστούμε την κα Εφη Τσαπαροπούλου (ψυχολόγο) και την κα Λυμούση Σταυρούλα (νομική σύμβουλο) για την συνεργασία.

Ένφυλη Βία2 1