Επίσκεψη μπουλουκιού παραδοσιακών χορευτών στο 1&2 Λύκειο Νάουσας.

DSC00590 1

Το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα Ημαθίας που τελείται την περίοδο της αποκριάς. Στο δρώμενο συμμετέχουν αποκλειστικά ομάδες (μπουλούκια) εφήβων και νέων (κατά κανόνα ανύπαντρων) ανδρών που ονομάζονται Γενίτσαροι. Κινούνται κατά ζεύγη και συνοδεύουν τη Μπούλα ή Νύφη που πάντοτε την υποδύεται ένας νέος, ο οποίος φοράει μια παραλλαγμένη τοπική νυφιάτικη φορεσιά. Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, ακολουθεί η επόμενη μέρα όπου οι χορευτές βγαίνουν στους δρόμους χωρίς τον «πρόσωπο» και γλεντάνε, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Τυρινής και συνεχίζεται ως την Καθαρά Δευτέρα.

Άξια αναφοράς η στολή των χορευτών η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με τον «πρόσωπο» μια μάσκα από πανί κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική.

Αναβιώνοντας και πάλι το έθιμο, μπουλούκι επισκέφτηκε το 1 και 2 ΓΕΛ Νάουσας. Αποτελούνταν από νεαρά αγόρια που φορούσαν τις παραδοσιακές στολές, χωρίς τον «πρόσωπο»,  ενώ έφεραν στο χέρι σπαθί. Μαζί τους, στο τέλος της πομπής, τους συνόδευαν μουσικοί που έπαιζαν ζουρνά και νταούλι.

Το πρώτο καλωσόρισμα έγινε από τους Διευθυντές των Λυκείων. Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στην αυλή του σχολείου όπου και ξεκίνησε χορός.

Κεράσματα δόθηκαν στους χορευτές και τους μαθητές. Τον μπουφέ προετοίμασαν οι Σύλλογοι  γονέων και κηδεμόνων του 1ου και 2ου ΓΕΛ Νάουσας, ενώ κεράσματα έφεραν από το σπίτι τους οι μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων.

Οι χορευτές μεταξύ των οποίων και μαθητές των Λυκείων εναλλάσσονταν σύροντας το χορό. Στη συνέχεια όλοι μαζί χορευτές αλλά και μαθητές αποτέλεσαν μία ομάδα.

Σε αντίθεση με την «αταξία» που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, το μουσικό ρεπερτόριο, οι χοροί, τα όργανα και οι συμμετέχοντες κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες.

Η επίσκεψη τελείωσε με την ευχή όλων να είμαστε πάντα γεροί και να το επαναλάβουμε και του χρόνου.

IMG 20240311 132220
IMG 20240311 133410
DSC00585
IMG 20240311 130048
IMG 20240311 130611